Lage gjerde i tre – med Excel

|

I sommer har jeg laget gjerde i tre – og selvfølgelig brukt Excel til å konstruere og kostnadsberegne gjerdet. Veien fra teoretisk drodling i Excel til ferdig produkt – og se at resultatet ble som jeg håpet – er bare herlig. Og gjerdet ble fint, det 🙂 Nederst i artikkelen kan du laste ned Excelboken som benyttes i dette eksemplet.

Husk at jeg ikke er snekker – jeg bare liker å snekre…

(Artikkelen fortsetter under videoruten. )

Begrepene jeg bruker:

Målet med drodlingen i Excel

Den største utfordringen med denne typen gjerde er å plassere stolpene (se hva jeg mener med «stolper» over…). Det jeg satt og drodlet på i Excel, var om jeg kunne sette inn noen parametre, og få en anbefaling om passende avstand mellom stolpene og hvor mange stolper jeg trengte. Og slik fungerer det nå. Du kan legge inn

  • Avstand fra senter til senter på festene
  • Bredden på endestolpene
  • Hvor stor avstand du ønsker mellom stolpene
  • Bredden på stolpene

Ut fra disse fire verdiene kalkulerer formlene hvor mange stolper du trenger, samt hva som er den ideelle avstanden mellom stolpene.

Her har jeg satt at avstanden mellom festene er 160cm, at endestolpene er 9,8cm brede, at stolpebredden er 4,8cm og at jeg ønsker 6cm avstand mellom stolpene. Ut fra dette kalkulerer programmet at antall stolper blir 13, og at ideell avstand mellom stolpene er 6,3cm. Dette gir en rest på -0,4cm som vi fordeler på første og siste mellomrom. Den ideelle avstanden – rent matematisk – er 6,27cm, men det er ikke så lett å måle ut med tommestokken. Avviket på de to millimeterne på hver side blir ikke synlig.

Borehull

På skissen ser du også hvor du skal bore i topp- og bunnsvill. Det gjør det enkelt enkelt å legge på meterstokken og markere hvor senter på hver enkelt stolpe skal være. Nøyaktig blir det også.

Montere stolpene

Jeg la bunnsvillen på bordet foran en lekt som var 12mm høy og la stolpene oppå – da blir de rimelig midt på svillen, og så er det bare å sikte og skru.

Ut og montere

Det er lurt å kappe endestolpene for lange, evt. kappe dem på stedet. Hvis underlaget ikke er snorrett, får du trøbbel.

Legg toppbordet på endestolpene og skru det fast i en ende. Toppbordet skal IKKE kappes ved endestolpene! Sørg for at toppbordet skjøtes minst en halv meter forbi endestolpen. Det betyr mye for hvor stødig gjerdet blir. Skru på skrått fra undersiden så du ikke får skruehull som samler vann på oversiden. Løft seksjonen på plass og skru den fast i toppbordet fra undersiden (det er nå du oppdager om toppbordet er i vater eller ikke). Så skrur du fast toppbordet i den andre enden og bunnsvillen i endestolpene. Klar for neste seksjon.

Feste endestolpene

Fra før stod det fester for 70mm stolper, og jeg kunne spart meg mye jobb ved å gå ned på dimensjonen på endestolpene. Men jeg ville ha 98×98… Med fresing og tilpassing gikk det greit.

… og litt detaljbilder til slutt …

Excelboken

Beregningene kan kjøres på alle versjoner av Excel, men skissen vil kun oppdatere seg hvis du kjører Excel på PC med makroer aktivert.

Last ned Excelboken her: Gjerde (16 downloads )

Similar Posts