Beregne tid mellom klokkeslett
Beregne tid mellom klokkeslett
Når jeg får henvendelser om å beregne tid mellom klokkeslett, skyldes svært mange av dem at Excel gir hjelp vi ikke har bedt om. Her får du en oppskrift på hvordan du kan beregne tid mellom klokkeslett, enten de starter og stopper innenfor samme døgn eller bikker over til dagen etter.
(Artikkelen fortsetter under videoruten. ) |
Først ser vi på beregning av dager mellom datoer:
Excel håndterer beregning av antall dager mellom datoer forskjellig fra beregning av tid mellom klokkeslett.
Hvis vi trekker 17.01.19 i fra 18.01.19, får vi tallet 1:
Nå sjekker vi celleformatet i denne cellen, og ser at formatet fortsatt er standard. Dette er formatet alle celler har når du oppretter et nytt regneark.
Excel behandler oppgaven korrekt, og vi får antall dager mellom de to datoene.
Samtidig lærer vi at èn dag = 1 i Excel.
Så gjør vi det samme med to klokkeslett:
I C2 setter vi inn formelen =B2-A2
TRØBBEL!
Nå ser vi at resultatet av formelen blir 07:00. Det ser umiddelbart riktig ut, men vi blir lurt. For nå slår Excel til og endrer celleformatet fra Standard til Egendefinert tt:mm. Excel presenterer altså et nytt klokkeslett, ikke antall timer mellom klokkeslettene. Dette er for meg ikke logisk når vi trekker et klokkeslett fra et annet, er vi aldri (kategorisk påstand!) på jakt etter et nytt klokkeslett – vi er på jakt etter differansen i tid.
Løsning
Løsningen er svært enkel – vi må bare vite hva vi skal gjøre. Vi høyreklikker i cella, velger formater celler og velger Standard. OK
0,291666667???
Og her oppstår forvirring igjen. Vi vet at differansen er 7 timer, og Excel svarer 0,291666667. Excel angir differensen i antall dager, så 7 timer = 1/24×7, som er 0,291 og så videre.
Hvis vi ganger dette tallet med 24, gjør vi om antall dager til antall timer. og 0,291666667 x 24 = 7. Eureka!
Hvordan beregne tid mellom klokkeslett når vi har jobbet fra 21:00 til 03:00?
Hvis vi gjør om celleformatet på denne linjen til standard, ser vi at vi får negativ verdi, 0,75 døgn.
I tillegg til å gange dette med 24, må vi legge til ett døgn (hvis vi startet på mandag klokken 21:00 og slutter 03:00, har vi tippet over til nytt døgn, og siden vi bare angir tid og ikke dato, sier ikke formelen noe om dette).
Hvis vi skriver =(B2-A2+1)*24 gir formelen riktig resultat på denne linjen – men denne formelen vil gi feil på de andre linjene.
Vi tester heller om tidspunktet vi starter er større en tidspunktet vi slutter – da vet vi at vi har bikket over til et nytt døgn.
Vi kan teste dette ved å skrive (A2>B2). Hvis det er sant at A2 er større enn B2, vil resultatet bli 1 – hvis det er usant blir resultatet 0. Og det er nettopp 1 vi er ute etter – ett døgn.
Formelen blir da =((B2-A2)+(A2>B2))*24
Denne formelen vil gi riktig resultat innenfor to døgn. Hvis du jobber mer enn 24 timer i ett strekk fungerer ikke formelen lenger – og du bør egentlig bytte jobb i stedet for å finne på en lurere formel.
Artikler som beregner tid mellom klokkeslett:
Timeregistrering med forskjellige prosenttillegg
Last ned Beregne tid mellom klokkeslett: Beregne-tid-mellom-klokkeslett.xlsx (391 downloads )