En rekke med Ukenummer og funksjonen Kolonne()

|

En rekke med ukenummer – og funksjonen Kolonne

Karen som kom med denne problemstillingen ønsket å skrive inn en dato, og automatisk få opp en rekke med ukenummer fra og med denne datoen. For å lage en smart formel, benytter vi funksjonene UkeNr og  Kolonne().

(Artikkelen fortsetter under videoruten. )

Datoen har vi i A2, og for å finne ukenummeret, kan jeg bruke formelen

=UKENR(A2;21)

UkeNummer

… og hva betyr 21?

Parameterverdien 21 benytter vi for å si til Excel skal beregne ukenummeret ut fra en standard som heter ISO 8601, som vi følger i Norge. Litt skummelt at Norsk Excel ikke benytter dette automatisk, for hvis vi glemmer parameteret får vi et ukenummer i retur, men ikke alltid det vi vil ha… Har du Excel 2013 eller nyere, kan du også benytte funksjonen ISOUKENR(dato), som tilsvarer UKENR(dato;21)

For de som er utrolig interessert i hva denne ISO-standarden innebærer for ukenummer: ISOWEEKNUM funksjonen returnerer et ukenummer basert på ISO- 8601. Under denne standarden starter uken på mandag. Uke nummer 1 tildeles den første uken i året som inneholder en torsdag. Så vet du det.

Låse referansen til A2

Planen er på trekke formelen ut til høyre, og da vil formelen som nå peker på A2, endre seg til B2, C2 osv hvis vi ikke låser referansen til A2. Jeg klikker på A2, og trykker F4. Da endres A2 til $A$2, og vil ikke endre seg når jeg kopierer formelen.

UkeNummer

To måter å lage formelen på.

Først en som ikke akkurat oser av sex. Jeg kan bruke en hjelperad og skrive 7 og 14 i C3 og D3, markere de to cellene og kopiere dem mot høyre. Excel regner med at jeg fortsatt vil ha en økning på 7 per kolonne, og gjør raden ferdig.

Så endrer jeg formelen i C4 til

=UKENR($A$2+C3;21)

Og drar den ut mot høyre

Datoene i Excel er bare et nummer. Legger vi til 1, øker datoen med 1. Så ved å legge til 7, er vi over på neste uke.

Ok – det virker, men jeg vil ha alt samlet i én formel uten bruk av hjelpelinjen.

UkeNummer

Bruke funksjonen KOLONNE()

Kolonne() gir nummeret på kolonnen funksjonen skrives i. Skriver jeg =kolonne() i B-kolonnen, returneres verdien 2. Dette kan vi bruke.

Første ukenummer står i kolonne B, altså kolonne 2. (KOLONNE()-2)*7 vil gi et tillegg på 7 for hver kolonne vi beveger oss mot høyre, altså samme effekt som da vi benyttet hjelperaden. Formelen i B4 blir

=UKENR($A$2+(KOLONNE()-2)*7;21)

UkeNummer

Da er det bare å kopiere formelen ut mot høyre, så har vi uke-numrene som perler på en snor.

Last ned regnearket her:  Ukenummer og funksjonen Kolonne() (229 downloads )

Similar Posts